Total Pageviews

Tuesday, June 12, 2012

'Sé lo que estás pensando'; John Verdon; 2010

Imaginem-nos que reps una carta amb un sobre petit a dins. La carta et diu que pensis en un número. Ho fas, inquiet. Quan obres el sobre petit, seguint les instruccions de la carta, veus que hi ha escrit exactament el número que tu has pensat. Així comença aquesta història policíaca ambientada a l'estat de Nova York i on es veurà involucrat David Gurney, un policia retirat que haurà de deixar la seva vida tranquila per ajudar un vell amic de la universitat. La genialitat de Gurney a l'hora de trobar proves en assassinats inverosímils i la relació madura però complexa que manté amb la seva parella, seran elements capdals de la novel·la.

No trigaré gaire en comprar la segona novel·la de la trilogia, que ja ha sortit i que es titula No abras los ojos. Els capítols són curts i sempre queden penjats, fet que obliga a continuar llegint per satisfer la curiositat. No busqueu un premi Nobel en John Verdon. A cadascú se li ha de donar el que li correspon i cal dir que l'autor fa molt bé allò que pretén. Atrapar al lector i donar-li intriga i misteri amb dosis d'humanitat serena i madura. 

Sé lo que estás pensando t'atrapa des del primer capítol. No el pots deixar ni falta que fa. A mi m'ha robat moltes hores de son i no me n'apenedeixo. Ara que ve l'estiu i molts busquem literatura d'evasió, és un bon moment per deixar-nos seduir per aquest policia jubilat però molt actiu. Lectura ràpida, fàcil i inquietant. Un còctel fresc i tonificant.

Monday, June 04, 2012

'Un negre amb un saxo'; Ferran Torrent; 1987

Un negre amb un saxo és la quarta novel·la de Ferran Torrent i això implica unes quantes coses. La primera, que trobem el Torrent dels inicis, cru, sarcàstic, impertinent, on els seus personatges fumen Celtas, però no ho fan per fer, sinó com una mena d'automarginació, de diferenciació de la resta de la societat. La segona, podem gaudir d'alguns personatges clàssics en la bibliografia del de Sedaví, com ara Héctor Barrera i el detectiu Butxana. La tercera és que aquest Torrent macarra ens submergeix a la València del lumpen, dels proxenetes i les putes, dels empresaris de la nit més pinxos, de les xarxes de tràfic de persones, de fiscals, de jutges i les seves dones adúlteres i aburgesades... El negre i el saxo gairebé no surten al relat però sempre hi són, com una mena de consciència dels personatges que ronden per la València de Torrent, com un autèntic torracollons que els canta les veritats a tots. Unes veritats que l'exboxejador i redactor de successos, Héctor Barrera, intentarà treure a la superfície, amb totes les dificultats que això implica, fins i tot, el perill de la seva integritat física. Però Barrera no s'atura i intenta arribar fins al final, desafiant el poder establert, el conegut i el clandestí...

La novel·la ha esdevingut un clàssic contemporani en llengua catalana que ha estat adaptat al cinema pel director Francesc Bellmunt, amb la participació dels actors Ovidi Montllor, Boris Ruíz i Guillermo Montesinos i les actrius Ana Duato i Anna Barrachina.

Torrent en estat pur, on ja s'estava fraguant la seva obra mestra, la trilogia de Societat Limitada, Espècies Protegides i Judici Final, rematada per l'apèndix posterior, com un post scriptum, que és Només socis. Políticament incorrecta, torrentiana i macarra, però que toca el moll de l'os en alguns aspectes de la societat valenciana de la dècada dels 80. I de l'actual també...