Total Pageviews

Wednesday, October 03, 2012

Amb l'aigua fins al coll - Petros Màrkaris (2010)


Amb l'aigua fins al coll és una novel·la negra de l'escriptor grec Petros Màrkaris, el creador de la sèrie del comissari Kostas Kharitos, protagonista d'aquesta que comento. Malgrat ser una novel·la de detectius, Màrkaris s'implica fins al coll, mai millor dit, amb la situació econòmica que està vivint el seu país, Grècia, i desenvolupa una trama prou amena en un entorn hostil, amb polítics corruptes, banquers aprofitats, esportistes sancionats per dopatge..., una xarxa extremadament realista ambientada en la Grècia de fa dos o tres anys, en plena crisi.

L'obra comença amb el casament per l'església de la filla del comissari Kharitos, la Katerina. L'endemà just del casament li comuniquen l'assassinat de Nikitas Zisimópulos, antic director del Banc Central, degollat amb una espasa. L'homicidi coincideix amb una campanya que algú ha emprès contra els bancs, animant als ciutadans a boicotejar-los, a no pagar-ne els deutes i les hipoteques. No serà l'únic assassinat, el de Zisimópulos. L'acció s'ambienta en una Grècia desesperada per la crisi, en què la gent surt al carrer a manifestar-se, farta de la situació, sense cap mena d'esperança.

En aquest ambient, Màrkaris aconsegueix farcir el misteri de la trama amb detalls d'humor corrossiu, còmplice. Per exemple, quan la seva dona l'anima a canviar-se el cotxe per portar la filla al casament, perquè el que té és vell i atrotinat, i malgrat que la majoria dels companys policies tenen un Hyunday, Kharitos decideix comprar-se un Seat Ibiza per solidaritat amb els espanyols, que segons ell, estan tan fotuts com els grecs. A més, cada vegada que s'ha de desplaçar per Atenes amb l'objectiu d'interrogar algun sospitós o testimoni, es troba amb alguna manifestació: l'avinguda tal, tallada pels funcionaris; la plaça del dallonsis, tallada pels jubilats; el boulevard d'en qual, col·lapsat pels taxistes... Fa gràcia, però intencionadament és riure per no plorar. El comissari investiga uns assassinats terribles, macabres, però a la vegada es preocupa per com podran ell i la seva dona arribar a final de mes perquè els acaben de treure la paga de Nadal i ja és gairebé segur que l'any següent els treuran la de l'estiu. Retallades i més retallades que afecten al Kharitos persona, que ha de ser fort perquè no afectin al comissari professional. En definitiva, una novel·la propera i humana amb una temàtica detectivesca amb l'escenari de la crisi actual. Un mix molt eixerit, el que aconsegueix Màrkaris.

Aprofito, a més de recomanar Amb l'aigua fins al coll, per penjar l'enllaç de l'entrevista que Manuel Fuentes li va fer a l'autor a Catalunya Ràdio quan es va publicar la novel·la al nostre país. No us perdeu aquesta vessant humana que explica el mateix autor, com afecten els fets al comissari Kostas Kharitos.

No comments: