Total Pageviews

Thursday, August 16, 2012

'Contrarreloj'; Eugenio Fuentes; 2009

Per a tots aquells que portem el verí del ciclisme a la sang i que, a més, estem enganxats a la lectura des de petits, el fet de descobrir una novel·la ambientada en el Tour de França és com començar una relació on veus futur. La il·lusió, la intriga i els nervis abans de començar, la certesa que les pàgines passen massa depressa i que s'acabarà massa aviat... Són sensacions que només podem experimentar les persones que patim, o gaudim, del doble virus, la bicicleta i la lectura.

Contrarreloj és una novel·la negra d'Eugenio Fuentes, en què el protagonista és el detectiu privat Ricardo Cupido. No n'és la primera. Altres títols tenen a Cupido com a investigador principal: El nacimiento de Cupido, El interior del bosque, o Cuerpo a cuerpo. Imaginem-nos que a la quarta etapa del Tour de França, el gran favorit i guanyador de les quatre edicions anteriors, Tobias Gros, mor assassinat a la seva habitació de l'hotel després de l'etapa del dia anterior. Es crea un enrenou impressionant i comencen a aparèixer els primers sospitosos, un dels quals, és un ciclista d'un equip rival, Santi Mieses. El seu director esportiu, Luis Carrión, contracta el detectiu Ricardo Cupido per aclararir els fets i demostrar que Mieses no té res a veure amb el crim. Cupido era a França perquè, com a bon aficionat al ciclisme, tenia previst fer una pujada al Tourmalet. En la seva investigació, Cupido descobrirà enveges, rivalitats encobertes, una trama de dopatge que subministra substàncies prohibides als ciclistes... Tot un món subterrani a la gran caravana de La Grand Boucle que el detectiu anirà pujant a la superfície i desfilant poc a poc.

Fins ara només havia llegit una novel·la sobre ciclisme, també del Tour, la de Javier García Sánchez, L'Alpe d'Huez. Me l'he arribat a llegir tres vegades, però cal dir que la de García Sánchez és més feixuga, més intrínseca i centrada en la sol·litud del corredor de fons. Contrarreloj m'ha semblat molt més assequible a tots aquells que no sigueu entesos en la matèria.

Si us agrada la novel·la negra i al juliol teniu per costum escoltar al Carles de Andrés i al Perico Delgado, no ho dubteu, Contarreloj és la vostra novel·la.

No comments: