Total Pageviews

Monday, October 10, 2011

El vestit gris - Andrea Camilleri (2008)

Andrea Camilleri (Sicília, 1925) és un dels escriptors italians més populars de l'actualitat, gràcies sobretot al comissari Montalbano, un personatge de la seva creació i que deu el seu nom a l'escriptor barceloní Manuel Vázquez Montalbán. A més de novel·lista, Camilleri també és guionista, director teatral i televisiu i productor.

El vestit gris és una novel·la que he llegit de casualitat però que ha sobrepassat les meves expectatives. Andrea Camilleri deixa de banda el seu comissari Montalbano per entrar en els sentiments més profunds de l'ésser humà, els d'un empleat de banca jubilat i malalt i els de la seva segona dona, molt més jove que ell. L'escriptor sicilià grata tant que arriba al moll de l'os.

La novel·la explica com n'és de complicat el primer dia de jubilació per un alt empleat de banca, Febo Germosino, que s'ha d'adaptar poc a poc a l'etapa que comença a la seva vida. Aprofita per rellegir i cremar tres anònims que ha rebut durant la seva exitosa carrera, l'últim dels quals l'adverteix de la infidelitat de la seva esposa, l'Adele, una dona extremadament atractiva i molt més jove que Germosino i que és la que mourà els fils de la història, la que farà que els pensaments del seu marit pateixin convulsions constants. L'Adele és una dona forta, apassionada i molt sexual, que es preocupa més per les aparences que per la relació real amb el seu espós. Quan Germosino emmalalteix canvien algunes coses però no acabem de saber si l'Adele el cuida per amor o per interès. Aquest dubte planeja constantment sobre el relat. A més, l'Adele es posa un vestit gris només en ocasions molt especials, un vestit que serà una mena de tercer personatge sempre present però mai evident en la relació d'ells dos, com una ombra, un senyal, una advertència...

El vestit gris és, segons el propi autor "una novel·la ben burgesa" i no seré jo, disculpeu-me, qui contradigui al mestre. Però El vestit gris és molt més, una petita novel·la de 163 pàgines tan gran com Camilleri, tan autènticament humana com tu i com jo, un relat d'amor, de sexe, d'adulteri, de comprensió, d'afecte, d'indiferència, de malaltia, de sol·litud i de mort. Perquè al cap i a al fi, després de passar-se tota una vida treballant per tenir una posició social, Febo Germosino espera tranquil i comprensiu allò que ha de ser. L'acceptació de les coses.

És una novel·la que llegiràs en dos o tres dies però que et pot impactar més que d'altres que necessites dos mesos per acabar-les. Si no l'has llegit, no et perdis El vestit gris. Faràs immersió en l'ànima humana.

No comments: